top of page

Backup controle

Bij een probleem met uw computer of netwerk is de kans groot dat u uw gegevens verliest. De kans dat hierbij belangrijke bedrijfsgegevens verloren gaan, is natuurlijk groot. Stelt u zich eens voor dat u bijvoorbeeld uw administratieve gegevens kwijtraakt! 
Het is verstandig om periodiek een back-up te maken van uw gegevens. Hoe vaker u dit doet, hoe minder kans op het verliezen van belangrijke gegevens. Er zijn diverse mogelijkheden voor een goede back-up, waaronder automatische back-up.

 

WillyWare ICT Services kan u adviseren over verschillende back-up mogelijkheden. Daarnaast kan ook de installatie en configuratie door ons worden verzorgd.

 

Waarom een back-up?
Onverwachte problemen kunnen zich altijd voordoen. Deze kunnen van technische aard zijn (harddisk-crash, stroomuitval of bestandsbeschadiging) maar kunnen ook door zaken van buitenaf veroorzaakt worden (verwijderen van een bestand, brand, diefstal of waterschade). Een back-up wordt gemaakt om gegevensverlies dat ontstaat door dit soort problemen te voorkomen.

 

Waarvan een back-up?
Natuurlijk kunt u van alles een back-up maken, maar of dit de meest zinvolle methode is, is nog maar de vraag. Maak voor uzelf een overzicht van de programmatuur en de bijbehorende bestanden die u zou willen veiligstellen. In ieder geval zijn dat alle bestanden die regelmatig gewijzigd worden, zoals databases, brieven, foto's, e-mails, faxen, etc. Als u dit overzicht heeft, weet u waarvan u een back-up wenst te maken. Mocht zich vervolgens een (kleine) ramp voordoen, dan beschikt u in ieder geval nog over de bestanden die u veilig heeft gesteld.

 

Waarmee een back-up maken?
Een back-up maken kan op verschillende manieren en is zeer afhankelijk van uw situatie. Voor een enkele computer is het bijvoorbeeld een goede mogelijkheid om dit op cd/dvd te doen door middel van een brandprogramma. De meeste bedrijven werken met een server waarvoor vaak een tapestreamer met speciale software gebruikt wordt. Met de speciale back-up software wordt een back-up automatisch gemaakt, bijvoorbeeld ’s nachts. Aan de hand van een duidelijk back-up schema kunt u precies bijhouden wanneer welke tapes geplaatst moeten worden.

 

Werkt het ook? 
Het is verstandig om de back-up een keer te testen. Het komt namelijk wel eens voor dat u een back-up nodig heeft, maar dat vervolgens de tape leeg blijkt te zijn. Ook als er bijvoorbeeld brand uitbreekt heeft u niets aan de back-up tape. Dit kan tegen gegaan worden door de kopie elders te bewaren (bijvoorbeeld bij een medewerker thuis).

 

Advies
Neem eens contact op met WillyWare ICT Services voor een op uw onderneming afgestemd advies om te kijken welk soort back-up voor u het meest geschikt is.

bottom of page